هر آنچه که باید در مورد ارتودنسی بدانید

از پررنگ ترین مشکلاتی که افراد در ناحیه دهان،فک و دندان با آن درگیر هستند، نامرتب بودن و بهم ریختگی دندان هاست. این مسئله علاوه بر اینکه در سلامت دهان و دندان تاثیر میگذارد، به دلیل ظاهر نامطلوبی که به صورت میبخشد باعث از دست رفتن اعتماد به نفس شخص نیز میگردد. خوشبختانه این مشکل راه حل دارد و با استفاده از روش درمانی ارتودنسی میتوان به صاف و مرتب شدن دندان ها، درست قرار گرفتن فک ها و در نتیجه سلامت دهان و دندان کمک نمود.
ارتودنسی یکی از تخصص های دندانپزشک میباشد که در آن معاینه، درمان و تشخیص نظم دندان ها و نا هنجاری فک و استخوان فک پرداخته میشود. 
 

دلایل انجام ارتودنسی

 
شاید مهم ترین دلیلی که باعث میشود افراد به سراغ ارتودنسی بروند، رفع ایرادات فک و دندان و زیبا نمودن آنها میباشد. همانطور که میدانید زیبایی صورت نقش بسزایی در اعتماد بنفس دارد. این مورد یکی از برترین دلایل انتخاب ارتودنسی است اما این روش به دلایل دیگر نیز میتواند انجام شود که از میان آنها میتوان به کیفیت و سلامت دندان و دهان ، رفع مشکل در صحبت کردن ، رفع فشار به مینای دندان و لثه ها ، جلوگیری فرسودگی و پوسیدگی دندان ها ، رفع سر درد و مشکلات و آسیب به گردن و شانه ناشی از مشکلات فکی اشاره نمود.
 

ارتودنسی به چه افرادی پیشنهاد میشود؟

 
هر زمان که حس کردید در ناحیه فک و دندان هایتان دچار مشکل هستید باید نزد پزشک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا او با معاینه شما متوجه گردد که آیا به ارتودنسی نیاز دارد یا خیر. تشخیص ارتودنتیست به طور کل از طریق معاینه شرایط گذشته دندان ها ، عکس های رادیولوژی و مدل های گچی انجام میشود.
برخی از دلایلی که موجب میگردد تا افراد به سراغ ارتودنسی بروند به شرح زیر میباشد:
 
- شلوغی و بهم ریختگی دندان ها: در برخی افراد دندان به صورت فشرده و جمع شده بر روی هم قرار گرفته اند و شکل نامرتبی دارند. این افراد برای مرتب نمودن دندان های خود باید از روش درمانی ارتودنسی استفاده کنند.
- پیش دندان بودن: زمانی که فک بالایی بسیار جلوتر از فک بالا باشد در اصطلاح فرد پیش دندان است و نیاز به ارتودنسی دارد.
- پس بودن دندان: این حالت دقیقا برعکس حالت قبل است. یعنی فک پایینی جلوتر از فک بالایی است. این مشکل ممکن است باعث ضعف در تکلم گردد.
- فاصله دندانی: بسیاری از افراد با این مسئله روبرو هستند و به دلیل عدم زیبایی در ظاهر این مشکل را با ارتودنسی حل میکنند.
- ناهنجاری های فکین: این حالت ممکن است به دلیل عدم قرار گیری مناسب و استاندارد فک ها بر روی اتفاق افتد که در افراد به صورت مختلف بروز میکند.
- عدم قرار گیری فک ها: در مواقعی که فک ها به درستی بر روی هم قرار نگیرند، باید از روش درمانی ارتودنسی استفاده نمود.

سن مناسب برای انجام ارتودنسی

 
شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید. میتوان گفت بهترین سن برای انجام این کار دوران کودکی و پس از رشد تمامی دندان ها میباشد. به طور معمول سنین بین 10 تا 12 سالگی ایده آل ترین زمان برای انجام ارتودنسی است. البته این بدان معنا نیست که بزرگسالان نمیتوانند از این درمان استفاده کنند. در بزرگسالان نیز این کار با تکنیک ها و انتخاب های متفاوت صورت میگیرد.
 

چه مدت زمانی برای ارتودنسی لازم است؟

 
پاسخ مشخصی برای این سوال وجود ندارد زیرا درمان هر فرد به مقدار مشکلات و به شرایط دندانی یا فکی فرد بستگی دارد. اما معمولا مدت زمان درمان چیزی در حدود چند ماه تا دو سال و یا بیشتر به طول می انجامد. 

آیا ارتودنسی با درد همراه است؟

 
مسلما این روش درمانی با درد همراه است زیرا بریس هایی که روی دندان قرار میگیرد به آنها فشار وارد میکنند تا باعث مرتب نمودن دندان ها گردند و این فشار موجب بروز حسی ناخوشایند میشود که به هنگام غذا خوردن تشدید میگردد. البته این مشکل همیشگی نیست و پس از گذشت دو الی سه روز این حس درد بر طرف خواهد شد و حمل بریس ها بر دندان برای بیمار عادی میشود.

نگهداری از دندان های ارتودنسی شده

 
مراقبت از دندان هایی که ارتودنسی شده اند بسیار مهم است. رعایت اصول بهداشتی میتواند از پوسیدگی دندان پیشگیری نماید. کنترل بهداشت دهان و دندان در این دوره به دلیل وجود بریس ها کار سختی میباشد اما واجب است که بیمار به صورت مکرر دهان را شست و شو داده و با مسواک زدن های متعدد از پوسیدگی و تجمع پلاکت ها بر پلاک دندان جلوگیری نماید.