رفوگری و ریشه زنی فرش چیست و چگونه انجام می شود؟

فرش نیز مانند بسیاری دیگر از وسایل خانه در معرض آسیب قرار دارد و اگر درست از آنها نگهداری نشود، دچارآسیب دیدگی و پوسیدگی میگردند. اکثر مردم به محض آنکه در فرش خود آثاری از آسیب دیدگی ببیند، به فکر تعویض آن و خرید فرشی نو می افتند. اما در دنیای امروز و با توجه به آنکه دانش در همه زمینه باعث پیشرفت گشته، با انجام رفوی فرش میتوان مشکلات فرش را برطرف کرده و آن را مجددا استفاده نمود.
حتما شما هم تا به حال کلمه رفوگری را شنیده اید اما ممکن است در مورد آن اطلاعات کافی نداشته باشید. برای اینکه با این مقوله آشنا گردید، پیشنهاد میکنیم این مطلب را مطالعه فرمائید. 

رفوگری فرش چیست؟

 
به فرآیند ترمیم و بازسازی بخش هایی از فرش که دچار مشکلاتی همچون سوختگی، پاره گی، بیدزدگی و ... گشته اند، رفوی فرش یا رفوگری گفته میشود.
رفوگری یک تخصص است که حتی کسانی که کار بافندگی انجام میدهند و با فرش آشنایی دارند نیز در این حوزه دانشی ندارند. اگر فرش شما هم با مشکلاتی که نام بردیم روبرو شد، حتما از کسی بخواهید کار رفو و ترمیم فرش تان را انجام دهد که علم این کار را داشته و مهارت او را دیده باشید. اکثر افرادی که در قالیشویی کار میکنند در زمینه رفوگری نیز تخصص دارند.

نقش مهم ریشه های فرش

 
بخش عمده زیبایی فرش مربوط به ریشه های آن است که به عنوان پایه و اساس فرش با نگهداشتن تار و پود بر روی خود، باعث پدید آمدن یک فرش زیبا میگردد.
اگر از فرش هم مانند دیگر چیزها به خوبی مراقبت شود، عمرش افزایش پیدا کرده و کارکرد بیشتری برایتان خواهد داشت. برای اینکه به خوبی از فرش های خود نگهداری کنید باید یک سری از موارد را رعایت فرمائید و به محض اینکه متوجه شدید فرش تان دچار ایرادی گشته برای پیشگیری از آسیب بیشتر با یک قالیشویی معتبر تماس بگیرید و ترمیم فرش را به کارشناسان مربوطه بسپارید.
حالا شاید برایتان این سوال پیش بیاید که ریشه فرش دقیقا کدام قسمت آن است که ما سوالتان را پاسخ میگوئیم.

ریشه فرش کدام قسمت فرش میباشد؟

 
فرش دارای قسمت های مختلفی است که همانطور که گفتیم ریشه از مهمترین بخش های آن است. ریشه قسمتی از فرش است که تار و پود بر روی آن قرار میگیرد و در بخش های انتهایی فرش معمولا به شکل نخ های سفید رنگی قابل مشاهده است. ریشه ها در اشکالی از جمله ساده، گره دار، توری، زنجیری و … و عمدتا در رنگ های سفید یا کرم دیده میشوند.
اگر ریشه های فرش دچار آسیب دیدگی گردند باید فورا برای ترمیم آنها اقدام نمود.

ریشه دوزی فرش یعنی چه؟

 
فرش و قالی به دلایل مختلف و یا گاها به دلیل استفاده طولانی مدت دچار پوسیدگی در قسمت های مختلف از جمله ریشه میگردند. البته فرش هایی که چله آنها از جنس پنبه است، ممکن است دچار پوسیدگی چله نیز بگردند. 
برای حل مشکل ریشه های فرش، ریشه‌های خراب شده و از بین رفته حذف گشته و ریشه‌های جدید به فرش اضافه میشود. به این کار اصطلاحا ریشه دوزی گفته میشود. این کار باعث ترمیم و جلوگیری از آسیب های بیشتر میگردد.
ریشه زنی و سایر خدمات مربوط به فرش توسط قالیشویی های معتبر به مشتریان ارائه میگردد.

ریشه زنی فرش‌های دستباف در قالیشویی

 
ریشه در فرش علی الخصوص فرش های دستباف نقش بسیار مهمی دارد. همانطور که قبلا هم گفتیم ریشه فرش، تار و پود را بر روی خود نگه میدارد و تا انتهای فرش امتداد پیدا کرده و در آنجا به شکل نخ هایی در مدل ها و رنگ های مختلف دیده میشود. بافندگان ماهر گاها این تارها را چند رج بیشتر بافته تا پس از جدا شدن بافت از دار همچنان مستحکم بوده و دوام خود را از دست ندهد.
در واقع از روی نخ هایی که در ریشه به کار رفته است میتوان جنس تارهای فرش را تشخیص داد. 
زمانیکه شما فرش خود را برای شستشو به قالیشویی میسپارید، آنها باید پیش از شستن، فرش را بررسی نمایند و اگر مشکلی در فرش دیدند ابتدا آن را برطرف نمایند. ممکن است ریشه فرش‌هایی که از جنس پشم و پنبه بافته شده است در هنگام شستشو در کارخانه قالیشویی خود را جمع کنند. در اینصورت برای حل این مشکل قالیشویی با ترمیم ریشه‌ها و دوختن یک تار سالم به این بخش از فرش، فرش‌ها را دارکشی کرده و از این طریق مشکل را رفع مینمایند.
روش کار هم به این شکل است که ریشه‌ها که حالا ترمیم شده‌اند به دار قالی وصل می‌شوند و فرش تحت کششی قرار می‌گیرد که در ابتدای بافتنش دیده است. در این کار بافت‌های در هم تنیده شد و فرو رفته فرش به سرعت از هم باز می‌شوند، این کار برای فرش‌هایی که دچار پوسیدگی نشده‌اند انجام می‌شود.
انجام کار ریشه زنی در فرش های دستباف موجب میگردد تا تارهای فرش بعنوان پایه اصلی و ستون فرش مقاوم‌تر و سالم تر بمانند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد