تعریف آسانسور و انواع آن

زمانیکه آسانسور تازه اختراع شده بود اکثر قطعات آن  مکانیکی و الکتریکی بود اما با پیشرفته شدن علم و تکنولوژی و همچنین ورود حوزه علوم هوش مصنوعی به صنعت، این وسیله تکامل یافته و یک وسیله کاربردی گشته و به عنوان یک وسیله کاربردی در دسترس همگان قرار گرفته است. و در کل میتوان گفت آسانسور یک وسیله‌ الکترومکانیک است.


انواع آسانسور


کلیت همه آسانسورها به هنگام مشاهده مانند همدیگر است. یعنی کابین های مشابه هم دارد، به صورت عمودی حرکت میکند و توقف در سطوح مختلف را دارا میباشد. این ها خصوصیات ظاهری آسانسور است. اما در نحوه عملکرد با هم دارای تفاوتهایی مانند نحوه اعمال نیروی محرکه به کابین هستند و از این جهت به چهار دسته آسانسورهای کششی، هیدرولیک، وینچی و مغناطیسی تقسیم می‌شوند.
در ادامه راجع به هر کدام از این مدل ها برایتان توضیح میدهیم.

آسانسورهای کششی

در آسانسورهای کششی نیروی محرکه از یک موتور الکتریکی در محلی به نام موتورخانه که معمولاً در بالای چاه آسانسور نصب گردیده، تامین می‌شود. تعدادی کابل فولادی (اصطلاحاً سیم بکسل) بر روی فلکه این موتور وجود دارد و از یک طرف به کابین آسانسور و از طرف دیگر به وزنه‌های آسانسور متصل میگردند که این وزنه ها درون قابی فلزی به نام قاب وزنه قرار دارند و قالبا از جنس چدن یا بتن ساخته شده اند.

آسانسورهای هیدرولیک

در جامعه امروزی آسانسورهای هیدرولیکی محبوبیت بسیاری در میان عموم مردم پیدا کرده اند. بیشترین استفاده از آسانسورهای هیدرولیک خصوصا در کشورهای اروپایی در ساختمان های  زیر ۵ طبقه است که دارای مزایایی نظیر نرمی حرکت در استارت اولیه؛ خرابی و استهلاک بسیار کم؛ سهولت در عیب یابی و تعمیر؛ ایجاد آسانسورهای زیبا و شیشه‌ای به دلیل حذف کادر وزنه و سیم بکسل؛ احتیاج به سازه سبک؛ عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام؛ ایجاد آسانسورهای باربر و سنگین با تناژ بالا؛ زیبایی بام خانه؛ همچنین تراز شدن دقیق آن در طبقات و ... میباشد. اما این آسانسورها دارای معایبی نیز میباشد که شامل محدودیت در ارتفاع و کندی نسبی سرعت آنها و تنها قرارگیری در چاهک میباشد.

آسانسورهای وینچی

آسانسورهای وینچی به نوعی از آسانسور گفته میشود که توسط زنجیر یا طناب فولادی آویزان شده و نیروی رانش از راهی به جز اصطحکاک به آن وارد می‌شود و برخلاف آسانسورهای کششی دارای قاب وزنه نیستند.

آسانسورهای مغناطیسی

در آسانسورهای مغناطیسی  ریل‌ها و تجهیزات بر روی دیوار چاه آسانسور متصل شده و با مغناطیس دائم نقش استاتور موتور و کابین آسانسور نقش روتور را ایفا می‌کنند. نحوه کار به این صورت است که جریان برق به استاتور متصل گشته و از این طریق میدان مغناطیسی به وجود آمده و به روتور القا می‌گردد.
میدان مغناطیسی که به وجود آمده در نقاطی قطع و مجددا با القای جریان برق که توسط سیم پیچ‌های استاتور انجام میگردد، سیم پیچ‌های تعبیه شده روی روتور باردار گشته و باعث به حرکت درآمدن کابین میگردد. پس در این آسانسورها نیازی به وجود اجزایی مانند وزنه تعادل، کابل فولادی، موتورخانه و ... وجود نخواهد بود.
این نکته را باید بدانید که اگر چه آسانسورهای مغناطیسی بسیار گران تر از آسانسورهای معمولی هستند اما به همان میزان از امنیت بسیار بالاتری از آنها برخورداند.